Bezoek Crematorium Dieren tijdens Open Monumentendag 2016

Op zaterdag en zondag 10 en 11 september 2016 neemt Crematorium Dieren deel aan de landelijke Open Monumentendag. U kunt van 10.00 tot 17.00 uur een wandeling maken door het gedenkpark, waarbij u meer te weten komt over de historie en bijzondere monumenten.

Iconen en symbolen
Het landelijke thema van de Open Monumentendag is Iconen en symbolen; beelden of tekens die ons iets bijzonders willen vertellen. Monumenten kunnen een iconische waarde hebben, omdat ze symbool staan voor onze cultuur en nauw verbonden zijn met onze identiteit. Veelal is in het ontwerp gebruik gemaakt van verschillende symbolen: tekenend voor de tijd, de religie of overtuiging van de overledene. 

Columbarium Erica is een monument op zichzelf. Het columbarium (urnenmuur) heeft een ronde vorm met in het midden een vijver, met daarin het ‘binnencolumbarium’. Het columbarium kreeg de monumentenstatus, vanwege de uitzonderlijke architectuur en het bijzondere ontwerp waarbij rekening is gehouden met lichtinval en symmetrie. 

Crematorium Dieren is het tweede crematorium van Nederland (1954) en is daarmee een symbool voor de geschiedenis en ontwikkeling van cremeren. Het is een goed en zeldzaam voorbeeld van een crematorium, gebouwd in functionalistische bouwstijl, uit de wederopbouwperiode. Met de unieke ligging in een bosrijke omgeving is Crematorium Dieren echt een onderdeel van de omgeving. Behalve een crematorium en cultureel erfgoed is het gedenkpark ook een prachtig wandelgebied, met rust, natuur en vele bijzondere monumenten als decor.

U bent van harte welkom.

Terug