Tweede crematorium van Nederland wordt monument

Vanwege de unieke architectuurhistorische en stedenbouwkundige waarden is het Crematorium Dieren (Imboslaan, Dieren) door de gemeente Rheden op de lijst van monumenten geplaatst. Daar komt bij dat het Crematorium Dieren - dat in 1954 als tweede crematorium in ons land geopend werd - volgens de gemeente Rheden een ‘hoge historische waarde heeft als bijzonder voorbeeld van de funeraire cultuur in Nederland’. Niet alleen het crematorium heeft nu de monumentenstatus verkregen, dat geldt ook voor het Columbarium Erica én de aanleg van de strooivelden in het gedenkpark.

Zestig jaar in 2014
Crematorium Dieren – dat volgend jaar zestig jaar bestaat - werd op 24 april 1954 geopend en was daarmee het tweede crematorium van Nederland. De bouw was noodzakelijk, omdat een steeds groter aantal mensen in het Oosten en Noorden van Nederland zich wilde laten cremeren. De hoge vervoerskosten naar het toen nog enige crematorium in ons land (Crematorium Westerveld in Driehuis, gemeente Velsen) werd een steeds groter bezwaar.

Ontwerp
De eerste steen van Crematorium Dieren werd op 30 mei 1953 gelegd door de heer J.J. de Bruin, de toenmalige burgemeester van Rheden. Het ontwerp kwam van de Haagse architect H.C.P. Nuyten. Deze ontwierp voor het terrein van 9 hectare een gebouw van 50 bij 36 meter met een parabolisch gebogen dak boven de aula, zodat er een optimale lichtinval ontstond. Toen het crematorium in 1954 haar deuren opende, was het een voor zijn tijd modern en functioneel gebouw. Door de vorm en het kleurgebruik sloot het uitstekend aan bij zijn omgeving.  

Door de toename van het aantal crematies werd Crematorium Dieren in de zestiger jaren fors uitgebreid. Ook daarna volgden nog diverse verbouwingen, zodat het Crematorium Dieren tot op de dag volledig tegemoet kan komen aan de wensen van nabestaanden.

Bij het 50-jarig bestaan van het crematorium in 2004 verscheen onder meer het boekje ‘Een beschouwing rondom sterven en afscheid nemen’ van HKH Prinses Irene van Lippe-Biesterfeld. Ook werd er ter gelegenheid van het jubileum bij de Koninklijke Munt een speciale herdenkingspenning geslagen.

Honderd jaar cremeren in Nederland
Het als Crematorium Westerveld - het eerste crematorium van Nederland in 1913 - werd ook het crematorium in Dieren gebouwd in opdracht van de Vereniging voor Facultatieve Crematie (de huidige Koninklijke Facultatieve). Deze vereniging werd in 1874 opgericht om cremeren in Nederland mogelijk te maken. De eerste crematie in ons land (in crematorium Westerveld) vond plaats in april 1914; volgend jaar precies honderd jaar geleden.

Terug