Historie

Op 30 mei 1953 metselde de heer J.J. de Bruin, toenmalig burgemeester van de gemeente Rheden, waar Dieren onder valt, de eerste steen van het crematorium. Het was het tweede crematorium in Nederland.

Veertig jaar eerder werd in Driehuis (gemeente Velsen, Noord-Holland) het eerste geopend: Westerveld. Ook van dat crematorium was de Vereniging voor Facultatieve Crematie – nu de ‘Koninklijke Facultatieve’ – opdrachtgever en eigenaar. Er bestond behoefte aan een tweede crematorium in Nederland omdat het aantal crematies gestaag toenam en de mensen in het oosten en noorden van ons land nog altijd naar Westerveld moesten reizen.


Op 24 april 1954 werd Crematorium Dieren geopend. Het ontwerp van de Haagsche architect H.C.P. Nuyten voorzag in een modern en functioneel gebouw van 50 bij 36 meter met een parabolisch gebogen dak boven de aula. Het gebouw paste door zijn vormen en kleuren naadloos in zijn bosrijke omgeving. Bij de aanpassingen en verbouwingen die in 1969 en 1994 nodig waren doordat er snel meer mensen kozen voor cremeren, werd die inpassing goed bewaakt. Vandaag de dag is het gebouw met het omliggende park nog altijd een object met (volgens de gemeente) ‘hoge historische waarde als bijzonder voorbeeld van de funeraire cultuur in Nederland’. Zowel het crematorium als het Columbarium Erica én de strooivelden in het gedenkpark hebben de monumentstatus.